Forum WM.pl

Forum Warmińsko-Mazurskiego Portalu Regionalnego
Teraz jest Śr wrz 08, 2010 7:51 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: kto wykorzystuje naiwność dzieci z Morąga?
PostNapisane: N lut 10, 2008 12:06 pm 
Nowicjusz
Nowicjusz

kto wykorzystuje naiwność dzieci z Morąga?

Usłyszałem ostatnio od uczennicy Szkoły Podstawowej nr 4 z Morąga, że w szkole organizowana jest zbiórka saszetek od herbaty Lipton. Celem zbiórki ma być zakup sprzętu rehabilitacyjnego (wózka). Zasada prosta - dzieci wysyłają saszetki a producent herbaty wymienia je na sprzęt. Zdziwiony takim sposobem marketingu zajrzałem na stronę z Unilever Polska gdzie przeczytałem taki komunikat:

16 kwietnia 2007 - Liptonki
Co jakiś czas docierają do nas informacje o tego typu inicjatywach i przykro nam, że ktoś rozpowszechnia plotkę rozbudzając w ten sposób nadzieje u wielu osób. Unilever Polska, producent herbaty Lipton, nigdy nie prowadził i nie prowadzi żadnej promocji polegającej na zbieraniu przywieszek od herbaty w celu ich wymiany na sprzęt rehabilitacyjny. Nie dawaliśmy także takiego upoważnienia dystrybutorom naszej herbaty. Marka Lipton w Polsce od lat wspiera zarówno instytucje charytatywne jak i organizacje kulturalne oraz społeczne, przy czym nie uzależnia niesienia pomocy od zakupu herbaty. (za http://www.lipton.pl/wiadomosci.html)

Dziwi mnie to, ze żaden z nauczycieli nie pofatygował się by sprawdzić rzetelności takiej akcji.
Szkoda tylko dzieci, które z nadzieją wysyłają kolejne saszetki.

Adam Wankel
Gdańsk

Tytuł:
PostNapisane: N lut 10, 2008 12:32 pm 
Nałogowiec
Nałogowiec

faktycznie warto się zainteresować tematem

Tytuł:
PostNapisane: N lut 10, 2008 10:52 pm 
Berbeć
Berbeć

Jak dyrektorzy szkół pozwalają na coś takiego??

Tytuł:
PostNapisane: N lut 10, 2008 11:22 pm 
Natchniony
Natchniony

carlsberg napisał(a):
Jak dyrektorzy szkół pozwalają na coś takiego??

...zapewne myślą, że już ktoś to sprawdził /np.nauczyciel/a jak sprawdził no to nie można zabronić inicjatywy... tylko nikt tego nie sprawdza :)

***AdaM*** - czyt. Adam :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 11, 2008 1:05 pm 
Nałogowiec
Nałogowiec

A ja mam taka informacje od osób z SP4, że osoba dla której zakupiono wózek dzięki tej akcji, przesłała list dziękczynny dla szkoły. Wiec gdzie jest prawda??
Nie sądzę aby tego typu akcje były przeprowadzane w sposób nie kontrolowany.

Cysorz to ma klawe życie ....

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 11, 2008 5:33 pm 
Nowicjusz
Nowicjusz

Panie Pawle,

Fakt, też usłyszałem dzisiaj od znajomych z Olsztyna, że też zbierają i że też ktoś dostał wózek. Tym razem są to ludzie dorośli. Jednak jak prosiłem by skontaktowali mnie z osobą która bezpośrednio przekazuje do firmy Unilever te saszetki to okazywało się że ktoś komuś daje a ten ktoś daje dalej. Okazało się również, że akcja zbierania nie dotyczy samego Morąga czy Olsztyna ale innych miast w naszym regionie. Jednak nie mogłem porozmawiać z osobą która, że tak nieładnie napisze - finalizuje sprawę.

Pamiętam podobną sytuację z kodami kreskowymi czy zbieraniem sreberek z papierosów Philip Morris. Tam również firmy zaprzeczały takim akcjom.

Temat herbaty Lipton poruszony został również na takim forum - http://www.proequo.pl/forum/viewtopic.php?pid=3075

Jeśli faktycznie firma Unilever prowadzi taką akcję to przepraszam. Jednak Panie Pawle pozostaje moim zdaniem niesmak, co do metod marketingowych. Nie wystarczyłby po prostu zakup herbaty, a część zysku finansowałaby cel charytatywny. Jak domniemam Pan również kupuje proszki, pasty których producent informuje, że procent z zakupu przekazywany jest fundacji. A tak, jest jak w konkursie. Kupuj, wysyłaj a może pomożesz. Coś chyba nie tak…

Pozdrawiam
Adam Wankel

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 12, 2008 2:02 pm 
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzisiaj w GO:
http://morag.wm.pl/Zaangazowali-sie-w-a ... bylo,39928

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 13, 2008 5:56 am 
Nałogowiec
Nałogowiec

A ja się pytam, gdzie informacja, że szkoły otrzymały podziękowania od osób, które dzięki tej akcji otrzymały wózki dla osób niepełnosprawnych. Podziękowania w formie pisemnej wiec w pełni weryfikowalne.

Szanowny Root, piszesz:

Cytuj:
Dziwi mnie to, ze żaden z nauczycieli nie pofatygował się by sprawdzić rzetelności takiej akcji.

A ja zapytam:
Dlaczego P. Dzich nie pofatygowała się dotarzeć do tych podziękowań i serwuje nam artykuł w stylu S.E. czy Faktów? A może specjalnie zostało to przemilczane w celu... no własnie w jakim celu?
A wiem, że tej pani została przekazana informacja o takowych podziękowaniach.

A oto jeden z komentarzy pod artykułem:
Cytuj:
wilga52, Utworzony: 2008-02-13 10:02:12
Szkoda trudu dzieci,ale nie można obwiniać tylko nauczycieli, my rodzice też jesteśmy winni,mogliśmy sprawdzić czy taka akcja istnieje jesteśmy łatwo wierni i to jest największy nasz błąd. Widząc duże zaangażowanie dzieci można poprowadzić inną akcję w tym celu.

proszę do czego prowadzi nierzetelna informacja. Wieszamy psy na nauczycielach, na rodzicach, na firmie dzięki której dziecko OTRZYMAŁO wózek inwalidzki. I jeszcze jedna sprawa, tu nie chodziło finansowanie całości zakupu, lecz tylko niewielkiej części.

Cysorz to ma klawe życie ....

Tytuł: Re: kto wykorzystuje naiwność dzieci z Morąga?
PostNapisane: So paź 10, 2009 6:09 pm 
Normalnie większość postów to sami chińczycy ???

Tytuł: Re: kto wykorzystuje naiwność dzieci z Morąga?
PostNapisane: Pt paź 30, 2009 9:35 am 
Młodzik
Młodzik

Jak to dobrze że wszyscy lubią lody! :mmm:
Jedni co prawda lizać , inni podawać :haha:

Strefa czasowa: UTC + 1