konopnicka napisał(a):
Słyszałam, że nowe foto studio nie posiada maszyny do wywoływania zdjęć więc jest tylko pośrednikiem. Każdy głupi może kupić amatorską lustrzankę, wziąść unijne pieniązki na otwarcie firmy. Ja wolę jednak Chojnackiego lub Zasłonę. Dobry fotograf to doświadczony fotograf. Poza tym 2,5 tyś za sesję ślubną to jak na Nidzicę trochę zbyt dużo. Zdjęcia zamieszczone na stronie www fatalne. Koszmarny retusz photoshopem. Ale oceńcie sami.
No sporo takich głupich widać dokoła z lustrzankami biegających i dopalających wbudowanym fleszem obiekty odległe o pół kilometra (serio)... Jednak nie zgodzę się, że zdjęcia robiono amatorską lustrzanką. Z tego co widzę zdjęcia na stronie robiono Nikonem D700 i Sony A700. O ile Sony to lustrzanka dość tania (używka to koszt 2-2,5 tys.), to sprawdź sobie Koleżanko cenę Nikona a kopara Ci opadnie, bo żaden amator 7-8 tysięcy na aparat do pstrykania dla przyjemności nie wyda. Do tego trzeba doliczyć obiektywy, które często bywają droższe od samego aparatu, a trzeba ich posiadać przynajmniej kilka do każdego korpusu. Do tego oświetlenie studyjne i inny osprzęt - wątpię by te unijne 15 kawałków na to wystarczyło. Ale dobre i to bo niestety w naszym kraju jeszcze trzeba kombinować jak się da a Urząd i tak oskubie zanim jeszcze firma zdąży zysk wygenerować
Co do jakości zdjęć to wszystko zależy od fotografa, nawet najlepszy Canon 1Ds mark III za 25 patyków nie wyrzuci ładnego obrazka w rękach amatora... Moim zdaniem zdjęcia nie są złe, a na pewno nie koszmarne. Owszem, jest kilka, które inaczej należałoby wykadrować, ale nieliczne. Wielkiej ingerencji Fotoszopa też tam nie widzę, ale trzeba się liczyć z faktem, że dziś wszystkie komercyjne i zarobkowe zdjęcia są retuszowane. To po prostu cyfrowa ciemnia naszych czasów. Ogólnie patrząc na Galerię objawienia nie doznałem, po prostu ślubniaki jakich wiele (bez negatywnych skojarzeń, odebrałem je neutralnie). Ja bym radził to portfolio nieco wzbogacić i rozbudować.
O cenach nic mi nie wiadomo, ale wątpię by krzyczeli 2,5 za sesję już na starcie firmy, bez renomy. Trzeba by tę informację sprawdzić.
A firmie życzę sukcesu i prężnego rozwoju, jestem zwolennikiem konkurencji i pluję na monopol, bo przez niego tracimy MY - klienci!
Pozdrawiam!