***AdaM*** napisał(a):
Forum WM.pl to nie 'twoja-klasa' nie wystarczy przyciągnąć użytkowników trzeba ich też utrzymać niestety po wypowiedziach admina widać ,że raczej im to lotto no cóż... szkoda.
Drogi Adamie - mam nadzieję, że ta odrobina poufałości nie zostanie źle odebrana - nie rozumiem, skąd Twój pesymizm i krytyka. Wszystkie zmiany, które wprowadziłem, miały na celu właśnie utrzymanie użytkowników, którym naprawdę na forum zależy i którzy tu znajdują miejsce do dyskusji. Właścicielowi forum zapewne się moje słowa by nie spodobały, ale wolę mieć 1000 aktywnych i zaangażowanych w życie forum użytkowników niż 10 000 spamerów.
I - jak kilkakrotnie już podkreślałem - jestem otwarty na wszelkie sugestie i pomysły użytkowników, bo to dla nich jest forum, a nie dla mnie. Ja tu tylko sprzątam

Czy naprawdę uważasz, że w ostatnim czasie forum stało się gorsze czy mniej przyjazne dla użytkowników? Czy naprawdę wyznacznikiem poziomu forum ma być tylko to, że rekrutuje się moderatorów spośród użytkowników? Czy nie doceniasz faktu, że administrator - w przeciwieństwie tego, co było do tej pory - nie unika kontaktu z użytkownikami, dyskutuje z nimi, wysłuchuje ich, odpowiada szybko i na każde, nawet niewygodne pytania?
Nie będę w szczegółach zdradzał sekretów kuchni, ale powiem, że osobie, która namówiła mnie do zajęcia się forum, zajęło to sporo czasu. A mi sporo nerwów napsuła (i wciąż psuje) walka o utrzymanie forum w takim kształcie, w jakim obecnie funkcjonuje. Nie chodzi mi o wzbudzenie współczucia, tylko o odrobinę zrozumienia i docenienia wielu nieprzespanych nocy, które poświęciłem w pierwszych dniach mojego administrowania na czyszczenie forum i doprowadzania go do porządku. Żeby nie być gołosłowny, zdradzę, że liczba usuniętych postów i wątków - spamu, reklam, boot-postów itp. - grubo przekroczyła 10 000. Przekładając to na język sportowy - w końcu mamy mistrzostwa świata w piłce nożnej - jest to jakieś 30 meczów dzień po dniu
Zwróć zresztą uwagę, że jest wpół do trzeciej, a ja odpisuję na wasze posty 
j. napisał(a):
Nie ma obawy, od obsługi prawnej jest właściciel forum. Oprócz tego u mnie jednym z moderatorów jest prawnik.
Z tym właścicielem nie do końca jest tak, jak w cytacie. Administrator odpowiada na równi z właścicielem (i użytkownikiem, który nabroił) za przewinienia, o ile jego działania zostałyby uznane za "opieszałe i umożliwiające szerzenie informacji niezgodnych z prawdą". Dlatego moderatora prawnika zawsze warto mieć, to fakt. Na szczęście na tym forum administratorem jest osoba, która, choć żadnej aplikacji nie popełniła, na prawie zna się całkiem nieźle - i tu z rozrzewnieniem wspominamy studenckie czasy

j. napisał(a):
W dalszym ciągu nie rozumiem w czym problem z danymi osobowymi moderatorów. Przecież tego nie podaje się "na publikę". Czyli są poufne.
Ależ tu nie chodzi o dane osobowe moderatorów, lecz użytkowników

Po prostu te dane mają być chronione jak najlepiej. Umożliwienie pozyskania tych danych osobom z zewnątrz zawsze niesie ze sobą ryzyko ich ujawnienia. Moją rolą jest zminimalizowanie tego ryzyka.
Kowallus napisał(a):
Panowie szlachta, nie widzicie, nie rozumiecie, że wszyscy staniemy się równie ważnymi userami tego poczytnego miejsca. Skoro Administrator ogarnie całość spływających postów to brawo, jestem pełen podziwu.
Powiem tak -
jesteście tu najważniejszymi osobami. To wy tworzycie to forum, to od was zależy to, jak forum wygląda i funkcjonuje. Administrator czy moderator ma być tylko i wyłącznie waszym pomocnikiem i stróżem pilnującym, aby forum nie było zaśmiecane.
A jeśli chodzi o ogarnianie całości pojawiających się na forum postów, to zdradzę, że nie niej jest to w tej chwili takie trudne, jeżeli ma się trochę doświadczenia i robi się to systematycznie

Kowallus napisał(a):
Tylko zastanawia mnie mnogość tematów, zagadnień, lokalnych klimatów i tematów jakie ów Administrator bierze na swoje barki. Żeby nie przerodziło to się w wycinanie czegoś co stanowi meritum tematu a przez jednego z zabierających głos zostało głoszone go moderacji z uwagi na błahostkę. Jeśli tak będzie to może się okazać, że ludzie przestaną tu zaglądać.
Ostatnią rzeczą, jaką robi administrator (moderator), jest ingerencja w treść postów. Jeżeli jest zgłoszenie naruszenia regulaminu forum, "obróbce" podlega tylko post ów regulamin naruszający i to tylko i wyłącznie w taki sposób, aby usunąć z niego treści niezgodne z regulaminem.
Jestem zwolennikiem wolności słowa i dopóki będę miał sześć zielonych gwiazdek na tym forum, ta zasada będzie święta.Kowallus napisał(a):
Tak już było, kiedy uwolniono forum dla niezarejestrowanych, a potem ponownie wprowadzono obowiązek rejestracji. Forum najpierw wybuchło falą postów, obelg, wulgaryzmów, prywatnych "wycieczek", a potem po ponownym wprowadzeniu obowiązku rejestracji umarło na ponad 2 miesiące.
To był duży błąd. Ta sytuacja już się nie powtórzy.
Kowallus napisał(a):
Jestem przeciwny "scentralizowanej" władzy admina, nie jest on bowiem w stanie zrozumieć lokalnych sytuacji, lokalnych tematów tudzież dygresji w wypowiedziach ludzi z poszczególnych miast i zabierających głos w tematach tak szerokich, że wikipedia to przy tym pikuś. Skończy się na tym, że każdy każdego będzie podawał do moderacji, bo ma inne zdanie, Admin się zamota a forum umrze.
Spokojnie, taka sytuacja nam nie grozi. Zgłoszenie naruszenia regulaminu forum nie oznacza automatycznego jego uznania. Wiele tego typu zgłoszeń odrzuciłem jako bezzasadne i zapewne wiele jeszcze odrzucę

Kowallus napisał(a):
Pozwólcie ludziom z miast, znającym lokalne tematy, bolączki, zainteresowania, znającym lokalne społeczeństwo opiekować się forami ich miast oczywiście we współpracy z naczelnym Adminem. Scentralizowanie władzy już kiedyś przerabialiśmy i na dobre nam to nie wyszło.
Administrowanie forum nie ma wiele wspólnego ze scentralizowaniem władzy. Tu nie chodzi o jeden, jedyny "święty" wyznacznik poprawności moralnej i doboru pięknych słówek. Wręcz przeciwnie -
widzicie, że coś złego dzieje się w waszym mieście? Głośno o tym mówcie. Tak, właśnie do tego was zachęcam. I wcale nie jest wam do tego potrzebny moderator z waszego miasta. Wystarczą wam chęci i świadomość, że administrator tego forum jest zwolennikiem wolności słowa.
Dla zachęty dodam, że odkąd administruję forum, wasze niewygodne dla władzy słowa skutkowały już kilkakrotnie skargami na mojej skrzynce pocztowej. I wszystkie te skargi zostały przeze mnie rozpatrzone negatywnie

Pozdr.